2019. jan. 28.

15 csütörtöki ájtatosság Szent Rita tiszteletére [12]

         Halála előtt Szent Rita 15 éven át viselte homlokán Krisztus töviskoronájának egyik sebét. Erre emlékezve, megdicsőülésének ünnepe (május 22) előtt 15 csütörtökön át elmélkedünk életének egy-egy kiemelkedő eseményéről. Először magunk elé állítjuk erényeit, majd példáját követve igyekszünk azokat a magunk mindennapi életében megvalósítani. Az elmélkedést ájtatosságok és imák fejezik be. 

12. csütörtök 
Mindennapi feladatunk: az imádság 

Gondolatok az elmélkedéshez 

         Az ima vallásos életünk egyszerű és természetes gyakorlata. Isten fölségét és az ember teremtett voltát ismerjük el általa. Az imádság az Egyháznak Jézustól kapott feladata. Tőle, mint alapítójától kapta imádságának alaptémáját a Miatyánkban. Az ima lényegéből következik, hogy alaphangulata a hálaadás. A hálaadó imádságból fakad Isten dicsőítése, Aki oly jó hozzánk, Aki jótéteményeivel szüntelenül elhalmozza teremtményeit. Minél tisztább, átéltebb fogalma van valakinek a Jó Istenről, annál természetesebbnek érzi, hogy azt a jóságos és végtelenül tökéletes Lényt megismerheti és dicsőítheti. A kérő ima sajátos formája a dicsőítésnek. Az Egyház eleve bízik Jézus végérvényes ígéretében, amely a világ beteljesítésére, és minden emberi kérés meghallgatására vonatkozik.
        Az Egyház tanítása szerint van nyilvános (liturgikus) ima, és magánima. A keresztény embernek mindkettőre szüksége van. A hívő ember imája minden alkalommal, még ha magánima is, mindig az Egyházban hangzik el, és mindig hatékony, amikor a bűnbocsánatért, az elhunytakért, vagy saját üdvösségünkért imádkozunk. Jóllehet az ember önmagáért érzett aggodalmában kérheti saját üdvösségét, mégis a helyes ima a hit, remény és szeretet gyakorlása, Isten iránti szeretetünk kifejezése, és az Isten akaratával való tökéletesebb egyesülést segíti. Az ima egyedülálló előnye, hogy mindig gyakorolható, ahogyan azt az Úr Jézus példáján is láthatjuk. Nemcsak Atyja házában, nemcsak a pusztai magányban, vagy az éjszaka csendjében tudott imádkozni, hanem haláltusájában és a kereszten is. Istennek tetsző, Isten felé törekvő élet elképzelhetetlen átélt, rendszeresen végzett, hitből fakadó és alázatos imaélet nélkül. Ezt az igazságot a szentek élete egyértelműen igazolja.

Könyörgés 
         Urunk Jézus Krisztus, Te azt mondottad: kérjünk és kapunk, keressünk és találunk, zörgessünk és ajtót nyitnak nekünk. Szent Rita közbenjárására add meg nekünk a buzgó imádság ajándékát, hogy szent akaratodat keressük, és meg is találjuk. Aki élsz és uralkodol mindörökké, Ámen!

Forrás: 

Nincsenek megjegyzések: