2019. jan. 28.

15 csütörtöki ájtatosság Szent Rita tiszteletére [4]

         Halála előtt Szent Rita 15 éven át viselte homlokán Krisztus töviskoronájának egyik sebét. Erre emlékezve, megdicsőülésének ünnepe (május 22) előtt 15 csütörtökön át elmélkedünk életének egy-egy kiemelkedő eseményéről. Először magunk elé állítjuk erényeit, majd példáját követve igyekszünk azokat a magunk mindennapi életében megvalósítani. Az elmélkedést ájtatosságok és imák fejezik be. 

4. Csütörtök 
Szent Rita, az istenszeretet hőse 

Gondolatok az elmélkedéshez

         „Most megmarad a hit, remény, szeretet, e három, de köztük legnagyobb a szeretet. Törekedjetek a szeretetre!” (1Kor 13:13) A szeretet az a mélyreható, szabad, és az egész embert megragadó magatartás, mely az embert, Isten hívásának megfelelően, mindenestül Teremtője felé fordítja. Nem más ez, mint Isten önkinyilatkoztatásának elfogadása. Hiszen a Szentírásból tudjuk, hogy Isten maga a Szeretet (1 János 4:8) Ez az Isten felé irányuló szeretet csak azért lehetséges, mert az ember alapjában véve nem pusztán ennek a természetnek a szülötte, nem pusztán fizikai valóság, hanem egyúttal arra kapott meghívást, hogy természetfeletti legyen. Hogy Istennek tetsző legyen az ember odaadása, szükséges, hogy elérje Isten előzetes szeretete, és átalakítsa olyanná, hogy Istennek benne is kedve teljék. Ezért a szeretet belénk öntött erény, mely elválaszthatatlan a megigazulástól. Szeretet nélkül nem tud senki Istenhez közelebb jutni sem itt, sem a másvilágon. Váljék az istenszeretet alapvető magatartásunkká, ami minden vallásos ember vágyait és tetteit meghatározza és irányítja. A szeretet táplálja a hitet, erősíti a reményt, bűnbánatra vezet, önfegyelemre késztet és megszilárdítja az igazságosságot bennünk. Egyetlen erény sem tesz minket Istenhez hasonlóbbá, mint a szeretet, hiszen Ő maga a tiszta Szeretet! Az Egyház, amikor valakinek a szenttéavatásáról dönt, legfőképpen annak eldöntésére összpontosítja a figyelmét, hogy az illető hősi fokban gyakorolta-e a szeretet erényét. Ha ez világosan és egyértelműen bizonyítható, még a közbenjárásának tulajdonított csodák megtörténtét sem kell igazolni. Szent Ritánál a szeretet hősi fokban való gyakorlása sok ténnyel alátámasztható. Életrajzíróinak tanúsága szerint már egész fiatalon, még gyermekként a jó Istent helyezte minden fölé, istenszeretete adott neki erőt és türelmet nehéz házasság idején, anyai gyászaiban, megözvegyülésénél, és később magányos szerzetesi élete idején is. Tizenöt éven át viselte homlokán az Úr szeretetének fájdalmas jelét teljes alázattal, mindent Isten jóságának tulajdonítva,és az Ő szeretetében és szeretésében elmerülve.

Könyörgés 
         Urunk Istenünk, hűséges szolgálóleányod, Szent Rita közbenjárására add meg nekünk, hogy Téged teljes szívvel, szóval és tettel szeressünk, és ami Neked tetszik, azt mindenkor meg is cselekedjük Krisztus Urunk által. Ámen.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések: