2019. jan. 28.

15 csütörtöki ájtatosság Szent Rita tiszteletére [3]

         Halála előtt Szent Rita 15 éven át viselte homlokán Krisztus töviskoronájának egyik sebét. Erre emlékezve, megdicsőülésének ünnepe (május 22) előtt 15 csütörtökön át elmélkedünk életének egy-egy kiemelkedő eseményéről. Először magunk elé állítjuk erényeit, majd példáját követve igyekszünk azokat a magunk mindennapi életében megvalósítani. Az elmélkedést ájtatosságok és imák fejezik be.

3. csütörtök 
Szent Rita, a remény asszonya 

Gondolatok az elmélkedéshez 

         Az ember élete csupa változás, bizonytalanság. Nemcsak a környezetünk vagy az életkörülményeink változnak, hanem mi magunk is. Mások a vágyaink, örömeink, bánatunk gyerekkorban, ifjúkorban, felnőttként és idősen. Kevés embernek alakul úgy az élete, ahogy fiatalon eltervezte. A másokban és önmagunkban való csalódás az emberi élet velejárója. Hogy Istenben, örök tervének ránk vonatkozó végzéseiben ne botránkozzunk meg – ehhez egy másik fontos isteni erény ad erőt: a remény. Ez tartja állandóan ébren bennünk a még be nem teljesedett isteni ígéretek emlékét. Úgy kell átitatódnunk a reménnyel, hogy közben feladatainkat, kötelezettségeinket nem szabad elhanyagolni. Az apostolok, köztük Szent Pál is kemény szavakkal ostorozza azokat a keresztényeket, akik az eljövendő élet reményében nem végzik rendesen a munkájukat, elhanyagolják családjuk szükségleteit, mondván, hogy az üdvösséggel való törődés ezeknél előbbrevaló, mert ez a világ úgyis elmúlik. Szívünk reményét úgy kell őriznünk, hogy közben teljes értékűen részt veszünk evilági életünkben, és „elszenvedjük a világ jelen múló alakját”.
         Amíg élek, remélek! – volt Prohászka püspök jelmondata. És ugyanez az Istenbe vetett remény vezette Szent Ritát isföldi életének minden szakaszában. Kis gyermekként abban reménykedett, hogy önmagát Isten menyasszonyaként, szerzetesi életformában az Úrnak szentelheti. És bár élete külső körülményeinek alakulása gyakorlatilag kilátástalanná tették e vágya megvalósulását, mégsem adta fel a reményt. És Isten meg is adta neki, hogy élete nagyobbik részét szerzetesi közösségben tölthette, és ott bontakozott ki végül életszentsége.

Könyörgés 
         Úristen, reménységünk alapja az a nagy szeretet, mely arra késztetett Téged, hogy szent Fiadat e világ Megváltójául elküldd. Add nekünk Szentlelkedet, hogy életünk minden megpróbáltatásában, de az öröm napjaiban is mindig az a remény éltessen bennünket, hogy szent szándékod szerint élve végül Hozzád jutunk, oda, ahol beteljesül minden emberi remény és átadja helyét a kimondhatatlan beteljesülésnek. Ezt add meg nekünk Szent Rita közbenjárására, Krisztus Urunk által, Ámen.

Forrás:

Nincsenek megjegyzések: