2010. ápr. 28.

Továbbra is Medjugorje-i jelenség

Testvérek, a blogom nem lesz Medjogorje vitafórum, punktum.

Íme egy jóval régebbi, szintén német forrásból származó cikk a Vatikáni Rádió honlapjáról, ezt még az új bizottság kinevezése előtt írták, már itt nem "jelenéseknek", hanem "jelenségnek" titulálja, tehát én is:

KNA német katolikus hírügynökség tájékoztatása szerint előreláthatólag novemberben új bizottság alakul az 1981-ben kezdődött ún. „medjugorjei jelenség” kivizsgálására. A hírforrás szerint nem várható gyors döntés, legalábbis nem ebben az évben.

A kivizsgálás elsősorban nem az állítólagos jelenésekre és látomásokra irányul. A bizottság mindenekelőtt a bosznia-hercegovinai zarándokseregek lelkipásztori ellátásának kérdésével foglalkozik. A helyi egyházi vezetőség negatív véleménye ellenére ugyanis évente többszázezren keresik fel Medjugorjét. A Mostar-Duvno-i püspökséghez tartozó plébániát hivatalosan nem nyilvánították kegyhellyé, mégis zarándokcsoportok szüntelen áradata érkezik papok kíséretében. A most alakuló bizottság célja ezen csoportok lelki irányítása.

A Vatikán több mint 10 évvel ezelőtt világosan leszögezte – emlékeztet rá a KNA cikke -, hogy tilos Medjugorje-be hivatalos egyházi zarándokutak szervezése. A hely magánlátogatása megengedett, amennyiben nem jelenti az események elismerését. Annak idején a Hittani Kongregáció által kiadott útmutatást Tarcisio Bertone, a jelenlegi bíboros államtitkár fogalmazta meg.

Itt emlékeztetünk rá, hogy 1991-ben, az egykori Jugoszláv Püspöki Konferencia ún. „zadari nyilatkozata” szerint az addigi vizsgálatok alapján nem volt állapítható, hogy természetfeletti jelenségekről lenne szó.

A Vatikáni Rádió német műsora október 16-i adásában felhívja a figyelmet a mostari püspökség honlapján található gazdag dokumentációra, amely „árnyat vet az állítólagos Mária-jelenésekre”. Ebből többek között az is kiderül, hogy a kezdetekben a pápa által idén laicizált ferences, Tomislav Vlasic diktálta a Máriának tulajdonított üzeneteket. Az egyik ilyen „üzenetbe” egy alkalommal teológiai eretnekség került bele. Az állítólagos jelenés megdicsérte Vlasic tevékenységét, sőt ajánlotta, hogy legyen ő a „látnokok” lelki vezetője. A mostari püspökség honlapján található dokumentáció szerint Vlasic a horvátul „Gospa”- nak nevezett „látomás”, a Szűzanya „új születésnapját” vezette be a plébánián.

P. José Rodriguez Carballo legfőbb ferences elöljáró 2009. március 10-én kelt levele szerint a laicizált ferencest a kiközösítés veszélye fenyegeti, amennyiben vallási kérdésekben nyilatkozik, különös tekintettel a „medjugorjei jelenségekre”.

Október elején Vinko Puljic bíboros, a bosnyák püspöki konferencia elnöke is úgy nyilatkozott, hogy novemberben Rómába jön a 28 éve tartó kérdés megvitatására.

Nincsenek megjegyzések: