2021. ápr. 11.

Moszkvai Szent Matrona [6]


         Milyen volt, milyen kép maradt azok emlékében, akik közelről ismerték? Miniatűr kezei és lábai voltak, akár egy gyermeké. Bolyhos hajjal ült az ágyon vagy a ládán: szilárdan csukott szemhéjak, kedves, fényt sugárzó arc, szelíd hang.
         Megvigasztalta a gyengélkedőket, megsimogatta a fejüket, és megáldotta őket a kereszt jelével. Néha viccelődött, néha pedig szigorúan szemrehányást tett és tanított. De nem volt szigorú. Toleráns volt az emberi gyengeségekkel szemben, együttérző, melegszívű és rokonszenvező. 
         Mindig örömteli volt, és soha nem panaszkodott egészségére és szenvedéseire. Matuska nem prédikált, gyakorlati tanácsokat adott egy adott helyzetről, imádkozott és megáldotta az embereket. Nem volt bőbeszédű ember, és lakonikusan válaszolt a kérdésekre. 
         Néhány általános tanácsa fennmaradt: 
  • Matuska megtanította, hogy ne ítélkezzünk felebarátunk felett. „Miért ítélkezel más emberek felett? Gondolj inkább magadra. Minden juhot a farkánál fogva felakasztanak. Milyen dolgod van mások farkával? Gondolj a tiédre.” 
  • Matuska megtanította az embereket, hogy bizzák életüket Isten akaratára, imádkozzanak, gyakran vessenek keresztet önmagukra és mindenre, ami körülveszi őket, hogy védve legyenek gonosztól. 
  • Azt tanácsolta, járjanak templomba, gyakran járuljnak szentáldozáshoz. „Védekezzetek a szent kereszt jelével, az imádsággal, a szentelt vízzel, a gyakori szentáldozással ... Gyújtsatok meg lámpákat az ikonok előtt.” 
  •  Azt is tanította, hogy szeressék az öregeket és a fogyatékosokat, a betegeket, mindent bocsássanak meg nekik. - Ha egy öreg vagy fogyatékos; vagy valaki, aki nem épelméjű mond neked valamit, ami bánt, ne vedd észre, hanem segíts rajtuk. Lelkesen kell segíteni a gyengéken, mindent meg kell bocsátani nekik, bármit is mondanak. 
  •  Matrona megtiltotta az álmokban való hitet: „Ne vedd figyelembe őket, azok a gonosztól származhatnak, hogy idegesítsék az embert, üres dolgokra gondoljanak, az idejüket vesztegessék.” 
  •  Matrona figyelmeztette az embereket, hogy ne töltsenek időt idősebb szerzetespapok (lelkivezetők) keresésével. Ha sok különböző paptól kér tanácsot, elveszítheti lelki erejét és a helyes irányt az életben. 
  • Saját szavait idézzük: „A világ a gonoszban rejtőzik el, és a téveszmék és a kísértések nyíltak lesznek, többé nem álcázva. Vigyázzon, nehogy elessen.” „Ha tanácsért fordul egy idős szerzeteshez vagy paphoz, imádkozzon, hogy az Úr bölcsességet adjon neki, hogy helyes dolgot mondjon neked.” Azt tanította, hogy ne legyen kíváncsi a papokra és az életükre. 
  • Azt tanácsolta azoknak, akik el akarták érni a keresztény tökéletességet, hogy ne tűnjenek ki a többiek közül külsejükben vagy modorukban, például azzal, hogy feketét vagy ilyesmit viselnek. 
  • Szüntelenül a türelemre tanított. 
  • Matuska a smink használatát komoly bűnnek tartotta. Ezzel a nők eltorzítják önmagukban az Isten képét, olyan jellemzők hozzáadásával, amelyeket az Úr nem nekik teremtett. Ez hamis szépséget hoz létre, ami megrontáshoz vezet. 
 

       Egyszer azt mondta Zinaida Zhdanovának: „Menj a templomba, és ne figyelj meg ott senkit. Imádkozzon csukott szemmel, vagy nézzen valami ikonra. Szárovi Szent Szerafim ugyanezt a tanácsot adta, s még néhány más szent atya. Mindent összevetve Matrona tanácsaiban semmi nem állt ellentétben a Szentatyákkal. Szent       Matrona azt mondta azoknak a lányoknak, akik először jöttek Istenhez: „Isten mindent megbocsát nektek szűzeknek, ha hűek vagytok Hozzá. Akik úgy döntenek, hogy tisztaságban maradnak, a végsőkig határozottaknak kell lenniük. Az Úr ezért a mennyben koronát ad nektek. ” 
         „Amikor az ellenség közeledik feléd, imádkoznod kell. Hirtelen halál léphet fel, ha valaki nem imádkozik. Az ellenség a bal vállunkon ül, az angyal pedig a jobb vállunkon. Mindegyiknek van egy könyve: ebbe a bűnök és a jó cselekedetek kerülnek. A lehető leggyakrabban vessen keresztet! A kereszt olyan, mint egy zár az ajtón. Azt is tanította, hogy ne feledkezzenek meg az étel megáldásáról: „Védje meg magát az életadó és Szent kereszt erejével.” 
      A boszorkányokról Matuska azt tanította: „Azok számára, akik önként egyesülnek a gonosz erejével és boszorkányságot gyakorolnak, nincs kiút. Soha nem szabad 'gyógyítóktól' segítséget kérni, ártanak a léleknek. ” Matuska gyakran közölte a hozzá közelállókkal, hogy láthatatlanul harcol a boszorkányságot gyakorlókkal. Egyszer egy nagyon nemes kinézetű, fehér szakállú öregember jött Matronához, és könnyezve letérdelt előtte: - Az egyetlen fiam haldoklik. Matuska lehajolt hozzá és félhangosan megkérdezte: - Hogyan tetted meg a rosszat vele? Halálig vagy sem? - Halálig. - Távozz tőlem, nem kellett volna hozzám jönnöd. Miután távozott, ezt mondta: „A varázslók és a boszorkányok tudnak Istenről. Bárcsak úgy imádkozhatnál, mint ők, amikor kétségbeesetten arra kérik Istent, hogy bocsásson meg nekik az általuk okozott gonoszságért!”




Előző részek:

Nincsenek megjegyzések: