2021. márc. 27.

Moszkvai Szent Matrona [3]

         
         A szomszédságban, 4 km-re Sebinotól, élt egy férfi, aki nem tudott járni. Matrona azt üzente neki: „Másszon egészen hozzám. Hadd kezdje el reggel, három órakor már mászni fog.” A férfi szót fogadott, egészen odakúszott Matrona házáig, és gyalog, a saját lábán ment haza. 

          Egyszer, a húsvéti nagyhétben három asszony ment a Matronához. Matrona az ablak mellett ült. Az egyiküknek proszfórát adott (megszentelt kenyér - ezt használja a pap átváltoztatáskor a szentmisében), a másiknak egy kis vizet, a harmadiknaknak egy piros tojást. Azt mondta a harmadik nőnek, hogy egyék meg a tojást a falu mögött. Amikor kiértek a faluból, az asszony eltörte a tojást, és rémületére egy egeret talált benne. Az asszonyok megijedtek és visszasiettek. Amikor a házhoz értek, Matrona azt mondta: „- Undorító egeret enni, nem? - De Matronuska, hogyan ehetem meg? - És te hogy merted eladni a tejet egy olyan tartályból, amelyben egér volt, különösen azoknak az árváknak és özvegyeknek, akiknek nem volt tehenük? A tejben volt egy egér, kivetted és eladtad a tejet. - Matronuska, soha nem látták az egeret. - De Isten látta!” 

          A.F. Vybornova elmondta nagybátyja gyógyulását: - Anyám Ustije faluból származik, ahol a bátyja még mindig él. Egy reggel felébredt, és nem tudta mozgatni a karját és a lábát. Megpuhultak és élettelenné váltak, mint a kötelek. Soha nem hitt Matrona gyógyító erejében. A lánya anyámhoz jött segítségért: „Gyere, keresztanyám, apa nagyon rosszul van: a karjai lazán lógnak, pillantása sem értelmes, és alig tudja mozgatni a nyelvét.” Anyám és apám szekéren elmentek hozzá. Abban a pillanatban, amikor meglátta, nagy nehezen kimondta a „nő-vér” szót. Elvitték Sebinoba, letették a házban, majd Matronához mentek engedélyt kérni, hogy elébe hozzák. Matrona így szólt hozzájuk: - A bátyád azt mondta, hogy nem tehetek semmit, és nem tudhatom, mi történt vele. - Ezt mondta, még mielőtt meglátta volna, ki a beteg! Aztán hozzátette: - Hozzátok ide, segítek neki. Imádkozott fölötte, inni adott egy kis vizet, és a beteg elaludt. Nagyon mély alvás után egészségesen ébredt. Matrona így szólt hozzá: „Köszönd nővérednek, ő hite gyógyított meg téged”. 

       Matrona segítségének semmi köze nem volt a boszorkánysághoz, az úgynevezett „extraszenzoros képességekhez” vagy a mágiához, mint amikor valaki kapcsolatba lép a sötétség hatalmaival. Segítésének teljesen más forrása volt, és keresztény természetű volt. Ezért gyűlölték a boszorkányok és az okkultisták Matronát. Azok, akik Moszkvában megismerkedtek a Matronával, erről tanúskodnak. Matrona mindenekelőtt imádkozott az emberekért. Rengeteg lelki ajándéka volt, és amikor Istentől kért segítséget, kitartóan imádkozott, és az emberek meggyógyultak. Az ortodox egyház történetének számos példája van, amikor nemcsak papok vagy aszkéták, hanem igaz világi emberek is meggyógyíthatják a betegeket. 
         Matrona imákat olvasott víz fölött, és odaadta az embereknek. Azok, akik megitták a vizet vagy megmosták vele az arcukat, megkönnyebbültek. Nem tudjuk, milyen imákat olvasott Matrona. Természetesen ez nem lehetett a víz megáldása, amelyet csak a papok tehetnek. De tudjuk, hogy nemcsak a templomban megáldott víz, hanem a forrásokból, folyókból és kutakból vett víz is gyógyító erővel bírhat a közelében lakó és imádkozó szent emberek miatt.

Folyt.köv.

Előző részek:

Korabeli fotó Szent Matronáról


Nincsenek megjegyzések: