2011. júl. 29.

Ikonfestés

Nem egészen 5 perc alatt meg lehet tanulni ikont festeni:-)
Egy-kettő, és már kész is van Szent Mihály arkangyal ikonja.
Egyszerű.

Modellnek pedig álljon itt Szent Mihály arkangyal-ikon egy újabb változata a festőművésztől:

6 megjegyzés:

Mirjam írta...

Bámulatos!! :)

Per Spegulo írta...

Értem csodálkozását, de a nes-tea, a nes-kávé és a zacskós leves korában én valamiért nem szeretnék nes-ikonokat látni.
Mert ikont festeni spirituális tevékenység. Ha egy egyszerű színkód és egy előre felrajtolt sablon alapján készülnének az ikonok, akkor nem értem szegény Andrej Rubljovot, minek szenvedett évekig a megtanulásával és miért mondják az athoszi ikonfestők, hogy az ikonkészítés úgy kezdődik, hogy a festő elmélyed, elvonul és imádkozik, aztán közben is imádkozik, majd mikor befejezte, hálád ad a Jóistennek, hogy kezét úgy vezette, ahogyan.
De értem miről beszél. Érdemes lett volna erről a kérdésről néhai - Isten nyugosztalja - Agárdi Gábort is megkérdezni, aki képes volt egy-egy ikont évekig festeni. S még akkor is azt mondta, hogy "még nem tökéletes". Mert az ikon a tökéletességről szól, annak földi másáról, annak levetüléséről. Az ikon egy bensőséges ima, az egyik legközelebbi kapcsolat Istennel, ami tevékenységhez talán csak a gyermeknevelés és a gyermekszülés fogható.
Nem sértésből írtam, amit írtam, hanem mert én így látom a kérdést. Ezért meg is köszönöm, hogy feltette a videót.

Apulchra írta...

Kedves @Per Spegulo, ugyanezt írtam, amit Ön, csak humorosan. Érdemes a videót újra megnézni, és követni a feliratban a dátumokatt: majdnem másfél évig festette a művész a Szent Mihály-ikont.
Másik: ma, amikor ikont mondunk, akkor ortodoxiát mondunk, nyugat most kezdi újra felfedezni az ikonokat:)

Ditúr írta...

Sziasztok!
Lenyűgözött. Hiszem, hogy sok küzdelem, ima és sok kegyelem volt emögött a bő négy perc alatt összefoglalt majdnem másfél évnek.
Igen, mi, Római Katolikusok, is most fedezzük fel az ikonfestészet csodáját. Jót tesz nekünk, mert ez a nyugati világ elterelt minket a képi, a képzeleti, gondolati, jelképekkel teli világból a többnyire kiüresedett racionális dolgok felé. Vissza kell fordulnunk a valódi művészethez.
Azt mondják, aki az ikont szemügyre veszi, megláthatja önmagát benne, mert azt a valamit vetíti oda, ami benne van. Korábban amikor egy ikonra ránéztem, nem sokat láttam benne. Ma már más a helyzet.
Áldjon meg az Isten benneteket!
Feri

Niko írta...

Köszönöm a videót! Igen, sokaknak sok mindenben segíthetne ha közelebb kerülnének az ikonok világához. Nekem például nagyon sokat segítettek a Mária-ábrázolások abban hogy közelebb kerüljek a Mária-tisztelethez, ami nekem eleinte nem volt magától értetődő. De segítenek megtanulni a szemlélődést is.

Névtelen írta...

Köszönöm és az egész oldal működtetését is. Isten áldjon!