2022. dec. 20.

A hétgyermekes ULMA házaspárnak boldoggá avatása; az Egyház egy "meg nem született" gyermeket is boldoggá avat!!!

        Ferenc pápa elismerte, és 2022 december 17-én aláírta a rendeletet Józef és Wiktoria Ulma valamint hét gyerekük vértanúságáról; 1923-ban fogják őket boldoggá avatni. Az ULMA családot a nácik azért ölték meg, mert egy zsidó családot rejtegettek az otthonukban. 
      Az egész Ulma családot boldoggá avatják: a gyerekek osztoztak szüleik hitében, míg Wiktoria méhében a meg nem született gyermek vérkeresztségben részesült. A Szentek Ügyeinek Kongregációja erre a név nélküli és megkereszteletlen csecsemőre is kiterjesztette a boldoggá avatási folyamatot, ez az első ilyen eset az Egyház történetében. 

         Az Ulma család tudatában volt az önmagukat fenyegető kockázatnak. Lengyelország 1942-es német megszállása után majdnem két éven át, anyagi nehézségeik ellenére, zsidó családokat rejtegettek a padlásukon, akiket a hatályos rendelkezések szerint át kellett volna adniuk a hatóságoknak. 
         Az Ulma családot Włodzimierz Leś, a Kék Rendőrség tagja jelentette fel, aki 1944 tavaszán birtokba vette a Szall (Szali) család Łańcutban lévő ingatlanát, és meg akart szabadulni annak jogos tulajdonosaitól. 1944. március 24-én a hajnali órákban Łańcutból Eilert Dieken hadnagy vezetésével a német rendőrség körülvette az Ulma család házát - a délkelet-lengyelországi Markowa falu szélén laktak -, és elfogták mind a nyolc, a Szali és Goldman családhoz tartozó zsidót. Edward Nawojski szemtanú és mások szerint tarkón lőtték őket. Majd a német csendőrök megölték a várandós Wiktoriát (a kilencedik hónapban volt) és a férjét, hogy a falubeliek lássák, milyen büntetés vár ayokra, akik zsidókat rejtegetnek. Amikor a gyerekek sikoltozni kezdtek meggyilkolt szüleik láttán, a nácik őket is lelőtték: Stanisławát (8 éves), Barbarát (7 éves), Władysławot (6 éves), Franciszeket (4 éves), Antonit (3 éves ) és Mariát (2 éves). Rajtuk kívül még három-négy lengyel gyereket is lelőttek, majd néhány percen belül még 17 embert. Valószínűleg a tömeges kivégzés során Wiktoria vajúdni kezdett, mert exhumálásának szemtanúja azt vallotta, hogy egy újszülött fejét látta a lábai között. 
 
       1995. szeptember 13-án a jeruzsálemi Yad Vashem, a Holokauszt Emlékezetének világközpontja életük feláldozásáért a Világ Igazai közé sorolta a házaspárt. 


         Kivégzésük 60. évfordulójára, 2004. március 24-én, Markowában kőemléket állítottak az Ulma család emlékére, melynek felirata: 

  • Mások életét megmentve feláldozták saját életüket. Nyolc hitben idősebb testvért rejtegetve velük együtt megölték őket. Legyen áldozatuk tiszteletre és szeretetre való felhívás minden ember számára! Ennek a földnek a fiai és leányai voltak; megmaradnak a szívünkben. 

         A díszérmeiket Józef életben maradt testvérének, Władysław Ulmának adták át.

Forrás:
Több angol weboldal, például:

https://www.vaticannews.va/en/pope/news/2022-12/polish-family-killed-for-helping-jews-set-to-be-beatified.html

Nincsenek megjegyzések: