2012. júl. 16.

Frankenstein-hús

      A napokban olvastam, hogy az Európai Élelmiszer-biztonsági Hatóság legújabb dokumentuma szerint zöld utat kaphatnak a géntechnológiával módosított (rövidítve GM) élemiszerek Európában, jelenleg nyilvános vita folyik a kockázatokról. A kritikusok attól félnek, hogy ez a dokumentum „megnyitja a zsilipeket”, és széles körben el fog terjedni a GM állatokkal és növényekkel való gazdálkodás egész Európában. 

      A kínaiak egy olyan új GM tehénfajtán dolgoznak, amelynek tejében az Omega 3 koncentráció jó magas, vagy pedig nem lesz benne laktóz. Bizonyára most keverik a Riska génjeit Moby Dick génjeivel. Ha netán ez a tehén uszonyt növeszt, akkor majd a napi hírekben izgatottan olvashatunk a bálnák harcáról az új patás Riskhallal. 

      Az amerikaiak nemsokára egy új GM lazacfajtát fognak a tenyésztők vízébe bevetni, óriási lesz ez a lazac, és rekord idő alatt eléri a maximális súlyát. Reméljük, örökre ott maradnak a mesterséges tavakban, nem kerülnek be valamelyik óceánba, mert a bálnák még egy jó ideig el lesznek foglalva a Riskhalakkal. 

      Nemsokára a folt-hátán-folt káposzta holtbiztosan lyuk nélkül marad: kidolgoztak egy olyan GM káposztalepkét, amely a vadon élő nőstényeket nem fogja tudni megtermékenyíteni. Úgy látszik a hímekkel könnyebb volt dolgozni, mert akár fordítva is történhetett volna. Aki teheti, sürgősen tegyen el spirituszba-emlékbe az utódoknak egy-egy ilyen lepkét, mert kinyírják szegényeket, ez is a szándékuk. 

      A lepke után nem maradhatott ki a szúnyog sem: a legújabb GM szúnyogfajta segít majd a dengue-láz megfékezésében az elmaradott és fejlődő országokban. Bizonyára nagy lesz, mint egy fecske, és normálméretű szúnyogokkal fog táplálkozni. Csak nagyobbra ne nőjön és rá ne fanyalodjon a kutyákra, mint néhány távolkeleti ínyenc, mert akkor mindannyian énekelhetjük ezt a szép profetikus gyerekdalt: 
Megfogtam egy szúnyogot, 
Nagyobb volt egy lónál, 
Kisütöttem a zsírját, 
Több lett egy akolnál. 

   A hazai szúnyog idegesítően „elsírja” bánatát az alvó ember fülébe, mielőtt támadna. Vajon a GM szúnyog milyen hangot fog kiadni? 

Aki még többet akar tudni, itt angolul olvashat mindezekről  hivatalos köntösbe burkolva: 

Daily MailNincsenek megjegyzések: