2013. ápr. 9.

Boldog Vladimir Ghika herceg

      A Szentatya március 27-én, szerdán kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentté avatási Kongregáció prefektusát. Az audiencia során a pápa felhatalmazta a kongregációt, hogy közzé tegye 63 új boldog és újabb 7 Isten szolgája elismerésére vonatkozó dekrétumot. Közöttük olyan személyek szerepelnek, akik a spanyol polgárháború, a kelet-európai kommunista rezsim és a nácizmus időszakában szenvedtek vértanúságot.
      A dekrétumok elismerik még többek között Isten szolgája Vladimir Ghika egyházmegyés pap vértanúságát, aki Isztambulban született 1873-ban és a hit elleni gyűlöletből ölték meg Bukarestben 1954. május 16-án.



      Vladimir Ghika hercegnek a nagy konvertitának, igen kegyetlen sors jutott, tudatosan vállalta a vértanúságot.
      XI. Piusz pápa viccesen „nagy apostoli csavargónak” nevezte. (...) Mindenütt, ahol megfordult, a szeretetteljes odaadást sugározta, mindenkit felkarolt, megbékített.
      1952. november 18-án letartóztatták. A vizsgálati fogság majdnem egy évig elhúzódott, ez idő alatt nemegyszer megkínozták és véresre verték, 83-szor (!) vetették alá a „villamos akasztás” néven ismert tortúrának. A 80 esztendős herceg lefogyva (kevesebb volt 50 kilónál), de meg nem törve, 1953. október 24-én jelent meg a tárgyaláson. Hófehér szakállával olyan volt, mint egy próféta. Tanúságot tett nemcsak lelki, de emberfeletti fizikai erejéről is.
      Bővebben a Hercegről itt lehet olvasni.

Nincsenek megjegyzések: