2011. okt. 5.

Népszámlálás 2011

      2011. október 20–31. között népszámlálás lesz Romániában.
      A népszámlálás az elkövetkező tíz évre meghatározza a magyar nyelv használatának, iskoláink, egyetemeink, egyházaink, kulturális intézményeink sorsát. Erre a  nevezetes eseményre létezik egy magyar honlap, itt kérdezz-felelek formában információkat találunk arról, hogy milyen nyomtatványok vannak, mire is kell figyelnünk:


      
         Az etnokulturális jellemzőknél választási lehetőség a székely kisebbség. Ez megosztást eredményezne, ne vetezkedjünk, mert a székely is magyar, és gyerekeinket, unokáinkat magyar iskolába szeretnénk járatni. Nincs ilyen, hogy székely nyelv, csak magyar nyelv, ne tévesszük össze a szezont a fazonnal, az édes anyanyelvünket a nyelvjárással. A világ összes magyarja megérti  például Tamási Áron műveit, Benedek Elek meséit, pedig székelyül írtak.

      Aki katolikus, az vallja meg: 
      Ha magyar az űrlap, akkor írja ki: római katolikus, mert még a végén görögkatolikusok közé számolják az összesítők Bukarestben. Ha román az űrlap, akkor romano-catolica a helyes kifejezés.

      Nem lehet az űrlapokat online kitölteni, mint Magyarországon, lakásról-lakásra fognak járni a számlálóbiztosok. A népszámlálás első napjaiban minden háztartást fel kell keressenek személyesen, vagy a postaládába bedobott értesítésen keresztül időpontot kell egyeztessenek. Akinél október 24.-ig semmilyen formában nem jelentkezik a számlálóbiztos, ezt jelezze a polgármesteri hivatalban, az RMDSZ zöld számán, vagy az RMDSZ területi felelőseinél, itt:

Nincsenek megjegyzések: