2009. nov. 21.

A nagy hadronütköztető

"A világ legnagyobb részecskegyorsítóját, a genfi székhelyű Európai Nukleáris Kutatási Központ (CERN) nagy hadronütköztetőjét (LHC) legkorábban szombat reggel indíthatják újra - jelentették be a CERN illetékesei."
"Ez a világ eddigi legkomplexebb berendezése, a 13,7 milliárd évvel ezelőtt, az ősrobbanás után röviddel uralkodó állapotokat hivatott újraalkotni. Az LHC Genf közelében, a francia-svájci határon egy 27 kilométeres alagútban található. A berendezés segítségével protonnyalábokat a fényhez közeli sebességre gyorsítanak fel, majd ütköztetnek egymással. Ennek során új elemi részecskék jönnek létre, általában igen rövid élettartammal, amelyek tanulmányozásával az anyag tulajdonságait és a világegyetem keletkezésének titkait remélik megfejteni a fizikusok." Eddig az idézetek a HVG-ről.

Helló világ, ébredj ember, ez valóban nagyon-nagyon-nagyon fontos jelenleg. Habár kétségeim vannak, mert szerintem az ősrobbanás sokkal régebbi: 13,74999958 milliárd évvel ezelőtt történt, merjen velem valaki ebben véleményt ütköztetni, mert akkor hadront üzenek.

Az angol honlapok  bájosan bátrabbak, a negyedik dimenziós átjáróról csevegnek. Mindig is szerettem a sci-fit, és egy könyv annak idején nem került olyan sokba, mint az LHC. Hogy esetleg éhezés van, helyi háborúk dúlnak, vagy milliók forognak életveszélyben a járványok miatt, térjetek észhez, az ősrobbanás sokkal fontosabb. Hiszen már volt spanyolnátha, marhavész, madártüsszögés, jelenleg a sertézisnfluenza és a tüdőpestis a divat, lehet ezután jön majd a szamárvész, ki tudja, megállás nincs. És mindenki legyen nyugodt: a hadronütköztető nem veszélyes, már megmondták nem egyszer, a CERN az nem Csernobil. A tüdőpestis  és egyéb járvány elkerüli Európa fizikusait,  az csak Ukrajnában és Kínában "hódít", a kínaiak voltak szegények az úttörök. A tüdőben borzasztó hő lehet, ha a halottak tüdejét elszenesedve, feketének látják a boncoló orvosok. Ja, persze ehhez hozzá kell tenni: majd átlépnek a múltba vagy jövőbe, vagy egy másik párhuzamos boldog-boldog világba a fizikusok és mecénásaik, ha a Földet veszély fenyegetné, vagy őket valami fránya járvány. Nos, a 2012-es film kismiska ehhez, a linken online megtekintehető, ingyen-bérmentve. Erről is lehetne jókat írni, az emberi babonaság - butaság történetéhez hozzátartozik. Apokalipszis - ez is divat, sőt vannak akik túlélők lesznek, persze ők csak egyszerű hiszékeny halandók, nem fizikusok. A Jó Isten talán még jobban szereti a nemgondolkodó embert.

Az ember olyan lett mint az Isten, vagyis csak azt hiszi magáról, dehát tévedni emberi dolog. Van immáron egy magyar CERNblog is.

Nincsenek megjegyzések: