2009. aug. 20.

Szent István Király



Igen, ez a nap, és minden magyar ünnepe, az én ünnepem. Rákerestem a nevére világhálón, és a szentek életében - angolul és franciául is - megtalálható élete, méltatása, dicsérete. Más vallásúak is nagy tisztelettel emlékeznek meg róla.
De meglepően sok "ha" elmerengést is találtam: mi lett volna, ha Tar Zerindnek fia, Koppány győz. Vannak bizony Koppány pártiak! De nem hiszem, hogy Koppány győzelmével mi magyarok sokáig pogányok maradhattunk volna, mint ahogy azt sem hiszem, elvesztünk volna történelem szinpadán. A történelmet nem lehet megváltoztatni, csak firtatni.


Erdélyben nagy tiszteletnek örvend Szent István Király, és hódolnak emléke előtt. Harcos egy király lehetett, apostoli és szent.

Szent László Királyunkat is szeretjük. Minden erdélyi szíve nagyot dobban, ha nevét csak hallja vagy látja. Még van-e nemzet vajon, aki annyi szent királyt és királynőt adott volna a Katolikus Egyháznak, mint a magyarok ? Isten áldd meg a magyart!



Ének Szent István Királyról

2 megjegyzés:

Mirjam írta...

Érdekes, de templomban még nem láttam szobrot Szent Istvánról - csak most a képen. Koppány nagyon divatos, valószínűleg mert nem imponál az aki szent.

Apulchra írta...

Talán így van. De nem csak Koppányról van szó, ma egyre divatosabb a pogány hungarizmus.